Innholdsfortegnelse:

Anonim

Alt har en pris, men verdien av en bestemt eiendel er ikke satt i stein og kan variere betydelig over tid. Den nåværende markedsverdien, også kjent som rettferdig markedsverdi, er hva et produkt vil selge for på det åpne markedet. Fastsettelse av nåværende markedsverdi av verdipapirer, som for eksempel aksjer og obligasjoner, er enkelt: Se opp informasjonen på nettet for å finne ut hva sikkerheten som er solgt for på den dagens handel. Når det gjelder ikke-likvide eiendeler, for eksempel eiendomsmegling, kunst, antikviteter, fine smykker, små bedrifter og lignende, er litt mer arbeid involvert, og du må kanskje ta med fagfolk.

Slik beregner du Current Market Valuecredit: Minerva Studio / iStock / GettyImages

Rettferdig markedsverdi

IRS definerer rettferdig markedsverdi som prisen på det åpne markedet ble avtalt av en villig kjøper og en villig selger. For eksempel, hvis du har en bil å selge, må du vite hvor mye kjøpere er villige til å betale for et kjøretøy av samme merke, år, kjørelengde og tilstand. Hvis du ikke gjør leksene dine, vil du enten pris bilen for høyt og ikke finne en kjøper eller pris det for lavt og tape penger på salget. For motorkjøretøyer, er den beste måten å finne ut om nåværende markedsverdi, ved å sjekke online bilprisguide som Kelley Blue Book eller Consumer Reports.

Vurdering og verdsettelse

Fastsettelse av nåværende markedsverdi av visse typer eiendom krever en vurdering utført av en sertifisert taksator. Eiendeler som kunst, antikviteter og smykker krever vurdering av eksperter på deres spesifikke felt for å nøyaktig bestemme dagens markedsverdi. Og dette gjelder spesielt i eiendomsmeglingstransaksjoner. Eiendomsbedømmeren bestemmer nåverdien av en eiendom ved å undersøke salgspriser på sammenlignbare eiendommer som selges nylig i samme område. Verdien påvirkes av dagens markedsforhold, som i utgangspunktet er et spørsmål om etterspørsel. Unike egenskaper av eiendommen, både positiv og negativ, påvirker også vurderingen, som også reguleringsplaner i området. Fast eiendom er også verdsatt ved å bruke begrepet høyest og best mulig bruk, som er den lovlige, rimelige og sannsynlige bruken av forbedret eller ledig land.

Verdifulle bedrifter

Hvis du ser på å kjøpe eller selge en bedrift, er etableringen av en rettferdig markedsverdi litt vanskeligere. Du må finne ut om virksomhetenes salg, brutto fortjenestemargin og driftskostnader. Med disse tallene kan du bestemme hvor mye fortjeneste en bedrift bringer inn før skatt. Du må også ta hensyn til eventuelle eiendeler virksomheten har, for eksempel inventar og utstyr. Hvis virksomhetenes eiendomsmegling er en del av ligningen, kan en kommersiell eiendomsmegler gi deg den verdien.

Med bedrifter er det også immaterielle eiendeler, for eksempel firmaets omdømme, antall faste kunder og navnets anerkjennelse. Den hele pakken er kollektivt kjent som goodwill. Verdivurdering av goodwill kommer ned til opptjentkapasitet. Evalueringen av en bedrift er avhengig av forventningen om at den vil fortsette å tiltrekke seg kunder, og en del av denne forventningen er basert på navnegjenkjenning, omdømme i samfunnet og andre immaterielle faktorer.

Anbefalt Redaktørens valg