Innholdsfortegnelse:

Anonim

Det andre skiftet: Det er et begrep du har sikkert hørt om du har gjort en liten bit av lesing om feminisme og økonomi. Men hva er det andre skiftet - og er det en arkaisk ting eller noe som er relevant for kvinners liv i 2017? La oss slå det ned.

Hva er det andre skiftet?

Går i døren fra jobb klokka 6:10 til en million ting å gjøre. Ingen hvile for de trette. #momssecondshift

- Shelly Robinson (@thenagainmaybe) 29. september 2014

Det andre skiftet refererer til den dobbelte plikten som arbeidende mennesker (spesielt arbeidende foreldre og ofte kvinner) gjør når de fullfører husarbeid etter å ha jobbet en hel dag på en tradisjonell, betalt jobb. Mens det andre skiftet kan gjelde både menn og kvinner, har det en tendens til å beskrive den ulik mengden av husarbeid og barnehageoppgaver som arbeids kvinner utfører om kveldene, etter at de kommer hjem fra arbeidsstyrken.

Så si at en gift kvinne med to barn har en tradisjonell, betalt heltidsjobb. Klokken fem (eller i noen yrker, selv senere) kommer hun hjem og tilbereder middag, hjelper barna med leksene sine, tar en vaskeklær og organiserer hallenesett. Hvis samtidig hennes partner, som også jobber med en tradisjonell, betalt heltidsjobb, bruker sin tid etter jobb til å slappe av eller slappe av eller for å hjelpe med husarbeidene til en ulik grad - så jobber den kvinnen med "andre skiftet". Hun tar på seg den tids- og energikrevende jobben med å drive husholdning i tillegg til sin jobb i arbeidsstyrken.

Hvor kommer begrepet fra?

Arbeid hele dagen … Cook middag … Rengjør …. Sett deg til slutt. #momssecondshift

- BB (@Running_BB) 11. februar 2015

Begrepet "andre skift" ble laget i 1989. Det var året Arlie Russell Hochschild (med Anne Machung) publisert Den andre Shift: Arbeidsforeldre og Revolusjonen hjemme, en bok som fokuserte på fenomenet å utføre arbeid i hjemmet i tillegg til å jobbe i den formelle arbeidsstyrken.

Hva betyr det andre skiftet i 2017?

Arbeider mann og far? Føler overveldet? DIN FEIL. Drikk mer vann, stå opp tidligere og lag dine egne rengjøringsprodukter fra bunnen av.

- Manwhohasitall (@manwhohasitall) 10. mars 2017

Det er ingen tvil om at tider har forandret seg og at oppdelingen av husarbeid har blitt mer og mer jevn de siste årene. Menn er mer sannsynlige enn noensinne å omfavne barneomsorg og hjemlige oppgaver som en heltidsjobb (selve ideen om en hjemmeværende far ville vært utenlandsk for noen få tiår siden). Og selv om begge parter er en del av den formelle arbeidsstyrken, er arbeidsdeling, for mange par, mer eller mindre likeverdig.

Men disse fremskrittene - så store som de er - betyr ikke at det andre skiftet har sluttet å være relevant for kvinner i 2017. Faktisk viser en nylig studie ifølge Time Money at det andre skiftet (i hvert fall delvis) er klandre for å holde kvinner ut av den ettertraktede C-Suite.

Ifølge studien, Kvinner på arbeidsplassen 2016, en rapport produsert av LeanIn.Org og McKinsey & Company, "Mens 43% av kvinnene som deler ansvar jevnt med partneren deres, ønsker å bli toppledere, er det bare 34% av kvinnene som gjør en Flertallet av husarbeid og barnepass har samme ambisjon. Denne trenden gjelder for menn: jo mer arbeid de gjør hjemme, jo mindre er de interessert i svært senior lederskap."

Med andre ord: Jo mer sannsynlig en kvinne er å trekke et "andre skifte" hjemme, jo mindre sannsynlig er hun å kjempe for mer ansvar (og flere kampanjer) på kontoret.

Og det er ikke alt. Studien fant også at selv om kvinner gjør det til ledende stillinger på kontoret, har det andre skiftet en tendens til å fortsette hjemme. "Kvinner i toppledelsen er syv ganger mer sannsynlige enn menn på samme nivå som å si at de gjør mer enn halvparten av husarbeidet," viser studien, ifølge Time Money.

Hva kan bli gjort?

For kjærligheten til alt som er hellig, vil noen andre VENNLIGST lage middag i kveld? Takk, ledelsen. #SecondShift

- Sunny Hunt (@SunnyHunt) 21. februar 2017

Så hva kan gjøres om det andre skiftet? I den utstrekning at husarbeid alltid må gjøres og husholdningsbehov alltid må håndteres, vil det andre skiftet alltid eksistere. Siden å ansette heltidspiker og barnevenner er ikke en mulighet (eller nødvendigvis enda en ønske) For de fleste familier er den beste løsningen for å bekjempe de negative effektene av det andre skiftet at to-inntektspar til å erkjenne at det eksisterer og å jobbe aktivt for å dele husarbeidet jevnt.

Andre, store endringer (som fleksible tidsplaner og utvidet permisjon) på bedriftsnivå kan også fungere for å redusere den negative effekten av det andre skiftet på kvinner i arbeidsstyrken.

Anbefalt Redaktørens valg